Májpástétommal töltött sült gombafejek



Merthogy amikor a mindenféle májas étkek készültek született egy májpástétom is. Elég finom. A májpástétom fogyott, fogyatkozott, de még mindig akadt egy jó adag a hűtőben. így hát ma este találkozott néhány szép nagy kalapos barna csiperkével, némi új lilahagymával és egy csinos szelet mozarellával. De előbb lássuk azt a májpástétomot (a Gourmet idei márciusi számából):

Sült májpástétom
2 ek vöröshagyma finomra aprítva
1 tk olivaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma finomra aprítva
1/3 csésze konyak
1 csésze finomra vagdalt máj (én pulykamájjal készítettem)
5 tojás sárgája

3/4 csésze tej
1/4 csésze tejszín

1/4 csésze liszt
1 1/2 tk só
1/2 tk bors
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
6 ek sótlan vaj
néhány friss babérlevél


A sütőt előmelegítem 180 C-ra. Az olivaolajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát. Kb. 1 perc után hozzáöntöm a konyakot,
majd kb. 2 evőkanálnyi mennyiségre szotyogtatom. Robotgéppel finomra pürésítem a májjal és tojássárgájával együtt. Hozzáadom a tejet, tejszínt, lisztet és a fűszereket, simára turmixolom. Kisebb szufléformákba adagolom, melyeket egy nagyobb, vízzel félig telt tepsibe állítok. Kb. 1 órán át sülnek a vízfürdőben. Eddigre a tetejük megszilárdul és a szokásos tűpróbát is kiállják. A végén kevés olvasztott vajjal nyakonöntöm őket és babérlevéllel dekorálom. Kb. 8 adag lesz belőle.
Májpástétommal töltött sült gomba

A töltött gomba készítése innentől kezdve ropant egyszerű és az eredmény egy újabb gyorsvacsi. Szép nagy gombákból személyenként kettőt megtisztítok, sózom, borsot őrlök rá, majd 170 C-on kb. 10 percig sütöm. A gombafejekből kiöntögetem a sülésnél keletkezett folyadékot, majd megtöltöm a villával áttört májpástétommal. Tetejére kevés újhagymát teszek és egy szelet mozarellát. Picit megsózom, borsozom és kb. 20 percig sütöm. Hagymás, olajbogyós bulgural tálalom.


Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya